ΚΑΣΤΡΟ
ΚΟΥΝΟΥΠΕΛΙ
Η επίσκεψη στο νότιο άκρο της παραλίας της Καλόγριας εκπλήσσει, καθώς εκεί ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα ένας φράγκικος οικισμός από τον οποίο σώζεται ένας πύργος, γνωστός ως Κάστρο Κουνουπέλι.
Ο μεσαιωνικός οικισμός κάλυπτε δύο λόφους με έκταση 300 και 200 στρέμματα αντίστοιχα και πιθανώς ταυτίζεται με την πελασγική πόλη Υρμίνη ή Ύρμινα ή Όρμινα.
Ο πύργος δεσπόζει πάνω από τη θάλασσα, έχει διαστάσεις περίπου 7,5 μ. Χ 8,3 μ. και είναι κατασκευασμένος με ημικατεργασμένους λίθους και ισχυρό κονίαμα. Το μέγεθός του υποδεικνύει ότι ίσως αποτελούσε τον ακρόπυργο του οικισμού ή αρχοντική κατοικία. Δεν διαθέτει ανοίγματα για είσοδο και παράθυρα, οπότε η είσοδος πρέπει να ήταν στον επάνω όροφο και να γινόταν από παρακείμενο πυργίσκο με κινητή γέφυρα ή μεταφερόμενες ξύλινες κλίμακες.
Στον ίδιο λόφο υπήρχε πολυτελής χριστιανικός ναός, όπως μαρτυρούν οι μεγάλες πλάκες με βυζαντινά ανάγλυφα, οι οποίες καταστράφηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανατολικότερα, ο επισκέπτης θα συναντήσει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με μια παλιά εικόνα που σύμφωνα με την παράδοση αφιέρωσε ένας ναυαγός.
Το πιο σημαντικό σημείο των δύο λόφων είναι μία σειρά θεμελίων πελασγικού τείχους «εκ λίθων του αυτού πετρώματος λαξευτών κατά το σχέδιο των άλλων πελασγικών ή πολυγωνικών λεγομένων τειχών».